ENLLULLA’T ELS DITS

Taller per a les escoles, amb la col·laboració de Fundació Alícia al conjunt monumental Món Sant Benet.
  • NIVELLS: Primer i Segon cicle d’Educació Secundària i Batxillerat
  • GRUPS: 25 a 30 alumnes
  • DURADA: 1:30min
  • OBJECTIU: Aproximar-se a la figura de Ramon Llull i al complex entramat social de l’època medieval a partir de la pràctica culinària. Descobrir el gust per tastar nous sabors.

Partint de la figura de Ramon Llull, us proposem un viatge a la cuina medieval. Ramon Llull, quan va complir 30 anys, va decidir canviar la seva posició benestant a la cort del rei de Mallorca per una vida d’asceta dedicada a l’estudi i a la difusió de la fe cristiana.

A través d’una de les històries del Llibre d’Evast i Blaquerna, dedicada a la golosia, descobrirem quines menges hi havia a la taula de les cases benestants i les compararem amb les que menjava l’estament popular. Redescobrirem ingredients com el sucre, un dels condiments més exclusius de l’època medieval o les ametlles, presents en nombroses receptes. A més de conèixer la importància de les espècies. Tot això ho farem a través de 2 receptes, que cuinaran els mateixos alumnes durant el taller.

Una d’elles serà el menjar blanc, típic dels estaments acomodats. El menjar blanc que prepararem és l’avantpassat d’algunes postres que encara consumim en l’actualitat com les cremes. En el nostre cas però recuperarem la llet d’ametlles i el pollastre per elaborar un plat que a l’època no estava pensat per ser unes postres sinó per formar part dels plats centrals de l’àpat.

L’altra serà un guisat de llegums amb herbes, els cigrons tendres. Els llegums tradicionalment han estat un dels ingredients més habituals en les taules més humils ja que proporcionaven un aportació important d’energia i proteïna i estalviaven la carn.

Les dues receptes procedeixen del Llibre d’Aparellar de Menjar del segle XIV i han estat revisades i adaptades expressament per aquest taller per la Fundació Alícia. Un cop acabada la preparació els alumnes podran degustar les receptes.

INFORMACIÓ I RESERVES

info@monstbenet.com o al tel. 93.875.94.01

www.monstbenet.com